Dans i folkets park

På tiden då det begav sig i folkparkerna, under 1970-talet, var dansbandsmusiken omåttligt populär. Dansbanden tog över de traditionella dansorkestrarnas roll och introducerade synthesizern. Instrumentet gör det möjligt att ta fram många olika ljud, vilket kan ha varit en orsak till att dansbandsmedlemmar ofta var färre till antalet än i dansbandsorkestrar. imageUnder 1970-talet spelade dansband som: Flamingokvintetten, Ingmar Nordströms, Thorleifs, Wizex med Kikki Danielsson och Matz Bladhs, för att nämna några av de mest kända. Sommartid spelades det i folkparker med dansbanor runt om i landet och på vintern var det dans i Folkets hus.

När det gick som bäst för dansbanden var det omkring 800 band som ägnade sig åt musiken på heltid, cirka två decennier senare var det endast 500 som klarade av det. Det var efter 70-talets era av framgångar och 80-talets svacka, med bland annat konkurrens från discomusiken, som Ingemar Dahls Orkester började spela på dansgalor. Dansbandsmusiken sades vara pånyttfödd under 90-talet.

Från dans i folkparken till dans på båtar

I slutet av 70-talet och början av 80-talet dominerade grupper som ABBA, The Bee Gees och Boney M. De tog över både hitlistor och dansgolv, discomusiken var det nya. Dansbanden fick uppleva tillbakagång, men det förekom dans både på stadshotell och båtar. Stora dansband under denna tid var Vikingarna och Matz Bladhs, men de skördade inga större framgångar. Det fanns dock dansband som försökte anamma discomusiken, Sten & Stanley var ett av dem. Man gjorde discocovers på sina egna låtar och bytte klädstil för att passa in på discot. Att stereotypen för dansbandsmusiker var en man i kostym är vida känt. Under discoåren ansåg många unga att detta var töntigt, ja dansbanden fick töntstämpel av den yngre generationen. De band som försökte anpassa sig efter den nya tiden hankade sig fram, men många fick lägga ner. Det gick så långt att man pratade om dansbandsdöden.