Dansbanden och Svensktoppen

Sveriges Radio började sända hitlistan Svensktoppen år 1962. Det dröjde inte länge förrän listan kom att domineras av bland annat dansbandsmusik. Även schlager, visor, pop och rock var starka genrer. Det som gjorde att dansbanden mer eller mindre erövrade Svensktoppen var de regeländringar som genomfördes 1974. mus00043Från och med det året fick ingen låt vara med på listan mer än max tio veckor. Dessutom skulle både texterna och musiken vara skrivna av svenska medborgare. Det gick således inte att ta sig in på Svensktoppen med en översatt låt, som ursprungligen skrivits av medborgare i något annat land.

Många förändringar har gjorts under årens lopp, inte minst i en strävan efter förnyelse och modernisering. På 80-talet låg Svensktoppen nere under några år då efterfrågan var låg och dansbanden fick kämpa för sin existens. I början av 1990-talet kom dock ett uppsving för dansbandsmusiken, inte minst för att röstsystemet i Svensktoppen ändrades. Dansbanden hade fått revansch, även om de inte var lika populära som under 1970-talet så regerade de i alla fall på Svensktoppen. Ingemar Dahls Orkester fick aldrig vara med på Sveriges Radios hitlista, men i Norge kallades de för svensktoppar, precis som andra svenska dansband som hade spelningar i grannlandet.

Dansbandsnamn och tradition

Ingemar Dahls Orkester bär ett traditionellt dansbandsnamn. Det är vanligt att dansband bär sångarens namn, med ordet orkester som tillägg. Men det kan också vara en tidigare medlems namn som man behåller. Detta kommer från tiden då dansorkestrar bar sin kapellmästares namn. Det är också vanligt att bokstaven s byts ut mot z i slutet av namn.

Dansbandsmusiken och dess texter är ofta lättsamma och inriktade på kärlek och vänskap, likväl som dans. Andra vanliga teman är nation, hembygd, natur och fred. Här kan minnen från en svunnen tid romantiseras och man får känslan av att det var bättre förr.