Dansbandsmusik och 1990-talet

Under 1990-talet blev Ingemar Dahls Orkester alltmer populära, mest i Norge. Flera norska radiokanaler, som till exempel Solørradioen, visade stort intresse för dem och 1990 spelade de låten Det skall blåsa nya vindar, i radioprogrammet Höstens melodier. D2947-ThorleifsExtra popularitet fick bandet också bland dem som älskar att dansa bugg. Detta visade sig bland annat då de tillsammans med Arne Strømbergs Orkester vid flera tillfällen spelade på Color Lines Buggcruise som gick mellan Oslo och Kiel. Ingemar Dahls Orkester medverkade också i Scandinavisk TV-dansegalla på Valhall i Oslo. Endast två svenska band var med i programmet det året, det andra var Thorleifs. Det säger något om hur populära de var i Norge och under många år var de ett av de mest efterfrågade dansbanden i grannlandet. De hade spelningar i Sverige, men betydligt fler för de norska fansen.

1990-talet och synen på dansbandsmusik

Årtiondet då Ingemar Dahls Orkester gjorde sig kända innebar något av en pånyttfödelse för dansbandsmusiken. Massmedias blickar vändes åter mot dansbanden under 1990-talet. Discomusiken var inte lika populär längre, vilket gav utrymme för andra genrer. Uppsvinget för dansband visade sig bland annat i Sveriges Radio som gav sändningar direkt från kända dansställen, I afton dans hette programmet. Sveriges Television hakade på och hade så kallade husband i sina caféprogram. Dansbanden tog plats på Svensktoppen med sina hitlåtar och de medverkade titt som tätt i Bingolotto.

Förändringens vindar och dansbandsdrottningar

1990-talet erbjöd ett förhållandevis stort antal dansbandsgalor i både Globen och Scandinavium. Populariteten ökade inte bara i Sverige utan i hela Norden och såg ut att även kunna sprida sig till kontinenten. Musiken förändrades och blev än mer medryckande och pigg än tidigare samtidigt som kvinnliga sångare syntes allt oftare. Man började tala om dansbandsdrottningar, som Lotta Engberg och Jenny Öhlund i Sverige samt Jenny Jenssen och Anne Nørdsti i Norge.