Det tuffa årtiondet för dansbanden – 2000-talet

Efter det dansbandsglada 90-talet kom 2000-talet med bakslag och minskat intresse från media. Många dansband slutade, men det var också många som hade problem med avhopp och medlemsbyten. Även Ingemar Dahls orkester har haft medlemmar som kommit och gått, men de fortsatte att spela på dansgalor och liknande precis som tidigare, huvudsakligen i Norge; så många som 80% av deras spelningar var i Norge, vilket säger något om hur populära de var i grannlandet.

abba_top10songsI Norge ökade under samma tidsperiod intresset för norska dansband och lokala förmågor. Man ansåg, till skillnad från i Sverige, att dans har ett kulturellt värde, vilket gjorde att de tog bort momsen på danstillställningar. Moms är dock inget man behöver tänka på när man är spelare på casino online och läser på 247gratisspins.se om vilka gratisspins som är bäst att nyttja. Oftast är gratisspins förknippade med en bonus och omsättningskrav, om man vinner på sina spins. Det är också vanligt att man får gratisspins i ett visst spel, även om det förekommer att man får fler alternativ att välja mellan.

Dansbandens framtid började dock se mörk ut under det nya millenniets först decennium. De TV- och radioprogram som under 90-talet uppmärksammade dansbandsmusik hade vänt bort blicken och fokuserade nu på pop och rock istället. Det gick så långt att dansbanden menade att de blev diskriminerade, varpå de anmälde Sveriges Radio till Granskningsnämnden för radio och TV. Men det så kallade Dansbandsupproret fick inget gehör, fallet togs inte upp.

Mer pop och rock i dansbandsmusiken

Den nya generationen dansband visade upp en tuffare attityd än tidigare och musiken blev mer lik den som spelas under en pop- och rockkonsert. Publiken dansade således inte längre pardans, utan 2000-talets dansbandsfans såg det mer som en vanlig konsert. Ett bakslag för dansbanden var att danstillställningar belades med moms. Entréavgifterna till dansgalor blev på så sätt dyrare, men bara om publiken skulle dansa. Om det endast handlade om att lyssna på en konsert var och är det fortfarande momsbefriat.