Framtiden för dansbandsmusik

För att kunna sia om framtiden för dansbanden kan det vara klokt att titta på den historiska utvecklingen. Enkelt och kanske lite väl generellt uttryckt skulle man kunna säga att utvecklingen varit som långa konjunkturer med upp och nedgångar på cirka 10 år. Abstract-Disco-Girl-1280x800-wide-wallpapers.netDansbandens storhetstid var 1970-talet, därefter fick de ge vika för discoeran under 1980-talet. Under 1990-talet var dock dansbandsmusiken åter i ropet. De menar själva att så även var fallet under de första tio åren efter år 2000, men att media bytte inriktning och inte längre brydde sig så mycket om dem. Dock beskrivs åren 2000 – 2010 som en svacka för dansband. Om man kan dra några slutsatser på basis av de senaste 50 åren och ge en prognos borde 2010 – 2020 ge en ny uppgång för dansbandsmusik, om än i något ny tappning.

Huruvida dansbanden kommer att finnas kvar framöver återstår att se. De finns såklart de som siar om en mörk framtid och att det inom en inte alltför lång tid är ett minne blott. Värt att nämna är dock att den svenska albumlistan 2010 toppades av Playtones, med albumet Rock’n’Roll Dance Party. Senare samma år var det Rolandz som låg i topp med albumet Jajamen och därefter Lasse Stefanz med hela två album, Texas och Cuba Libre. Ingemar Dahls Orkester har inte fått sådana utmärkelser, men de spelade bland annat på Trysil Hotel Norlandia i Norge år 2011.

Dansband i Melodifestivalen

Melodifestivalen har också haft sina upp och nedgångar när det handlar om publik. Många dansband har deltagit och flera av dem har vunnit och gått vidare till Eurovision Song Contest, såsom: Forbes med låten Beatles (1977), Lotta Engberg med Boogaloo (1987), Arvingarna med Eloise (1993). Charlotte Nilsson från Wizex vann Eurovision 1999 med Tusen och en natt. Andra kända och populär dansband som deltagit i Melodifestivalen, vid flera tillfällen, är Barbados. År 2001 vann Friends Melodifestivalen med Lyssna till ditt hjärta.