Mogen respektive modern dansbandsmusik

Under 1980-talet började man dela in dansbandsmusiken i kategorierna mogen och modern dansbandsmusik. Den mogna musikstilen var ofta lugnare och mer inriktad mot gammeldans, såsom hambo, schottis och snoa. e6dfc6b6cac1aab442d22a46907362abMålgruppen man spelade för var oftast äldre jämfört med dem som anammade den moderna stilen. Musiken inom kategorin modern dansbandsmusik var betydligt mer rockig och schlagerinfluerad. Ett årtionde senare hade man skapat ytterligare en kategori, nämligen fräsch-mogen. Här finner man dansband som: Arvingarna, Blender, Candela, Fernandoz och Joyride, vilka influerades av banden inom den mogna kategorin men de lade på ett modernt sound. En annan distinktion som görs till och från är skillnader mellan landsbygd och städer, man menar att dansband oftast är mest populära på landsbygden.

Dansbandsmusik från norr till söder

I Sverige förekommer det skillnader i dansbandsmusiken beroende på var någonstans i landet den spelas.

  • Norrland – musiken går ofta i ett snabbare tempo och stilen faller inom kategorin modern dansbandsmusik. Dansbanden är inte sällan influerade av rock och publiken gillar bland annat att dansa snabb foxtrot.
  • Mellersta Sverige – här är det mogen dansbandsmusik och bugg som gäller, man kallar till och med regionen för bugg-bältet. Ingemar Dahls Orkester kommer från Gunnarskog i Arvika, Värmland. Orten hade drygt 300 invånare vid tiden då bandet startade upp och började spela på dansgalor, huvudsakligen i Norge. Gunnarskog ligger inte mer än cirka två timmar från Oslo och det är enkelt att ta sig till Norge med bil, buss eller tåg. Andra band från samma region är Vikingarna och Sven-Ingvars.
  • I de södra delarna av landet och framför allt kring Skåne hörs starka influenser från countrymusik och denna dansbandsmusik går långsammare än den i norr. När musiken har likheter med countryn spelas det ibland på steel guitar.

När det handlar om instrument är elgitarr, elbas, keyboard och trummor vanligast. Dragspel och saxofon spelas också, men mest av äldre dansband. Synthesizern har i mångt och mycket tagit över blås- och stråkinstrumentens funktion inom den moderna dansbandsmusiken.