Här kan du läsa om det mesta som har med dansband att göra, allt från musiken till dans i folkparker och förändringar över tid. Dansbandsmusiken blev populär under 1970-talet och man pratar om att det var dansbandens storhetstid. Sedan kom discomusiken och diskoteken och konkurrerade i mångt och mycket ut dansbanden. Ett band som startade i slutet av 80-talet och fick åtnjuta den nya eran till dansbandens fördel under 90-talet heter Ingemar Dahls Orkester. De blev inte lika kända i Sverige som i Norge och heller inte lika populära, men det kan bero på att de hade betydligt fler spelningar i Norge än i Sverige. Där kallades de för svensktoppar, ja det kallades alla svenska band i grannlandet. Ingemar Dahls Orkester kommer från det så kallade buggbältet i mellersta Sverige och blev förhållandevis snabbt populära bland dem som gillar att bugga.

Buggdans och dansbandsmusik går bra ihop eftersom man dansar i 4/4-takt, precis som den mogna dansbandsmusiken spelas i. Det finns olika kategorier av dansbandsmusik, en vanlig uppdelning är i mogen och modern sådan. Branschen förändras när nya generationer av musiker ger sig in i genren. Influenser har hämtats från flera olika håll och varierar till och med inom landet, t.ex skiljer sig dansbandsmusiken i norra Sverige från den i södra och mellersta Sverige.

Dansbanden fick under både 70- och 90-talen förhållandevis stort utrymme på Svensktoppen, Sveriges Radios hitlista. Den största anledningen tillskrivs de regler som gällde eftersom de som skrev text och musik inte fick vara något annat än svenska medborgare.